Voordat je een nieuw huis gaat ontwerpen of een bestaand huis aan gaat passen is het slim om even te overwegen of je wilt investeren in een energie efficiënt huis. Je bespaart op energie en geld, en je huis is comfortabeler en duurzamer. Het planningsproces is ook een goed moment om na te denken over een hernieuwbaar energiesysteem dat elektriciteit, warm water en centrale verwarming/verkoeling kan verzorgen. Tegenwoordig kiezen steeds meer woningen voor een warmtepomp-installatie. Deze onttrekt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of uit de grond. Het is een duurzame manier om een woning te verwarmen en koelen en het is een enorm duurzaam alternatief voor de gasgestookte CV-ketel. Via het platform Warmtepompspot.nl vindt u een installateur in uw regio.
Stap 1: het huidige energieverbruik inventariseren
In een bestaand huis is de eerste stap om het huidige energieverbruik van het huis te bekijken, om erachter te komen hoe je huis energie gebruikt en om zo vast te stellen hoe je het best het energieverbruik en kosten kunt verminderen. Het kiezen van de juiste materialen is een hoofdzaak bij het bouwen van een energie efficiënt huis. Bijvoorbeeld aluminium frames geleiden veel meer hitte dan houten frames. Maar aluminium ramen hebben veel minder onderhoud nodig.
Integreer alles in 1 systeem
Als je van plan bent om een nieuw huis te ontwerpen of een uitgebreide verbouwing van een bestaand huis uit te voeren, dan vergt het optimaliseren van de energie efficiëntie dat je een systeem voor het hele huis aanbrengt om zo alle variabelen, details en interacties die effect hebben op het energieverbruik te overwegen. Naast bewonersgedrag, plaatselijke omstandigheden en klimaat houden deze in:
- Huiselijke apparaten
- Isolatie en luchtdichting
- Licht en daglicht
- Ruimteverwarming en -koeling
- Waterverwarming
- Ramen, deuren en dakramen
Ultra-efficiënte Huizen
Ultra-efficiënte huizen combineren het nieuwste van het nieuwste op het gebied van energie efficiënte constructie, toepassingen en licht met commercieel beschikbare, hernieuwbare energiesystemen zoals zonneboilers en zonne-energie. Dergelijke woningen worden bijvoorbeeld gebouwd in nieuwe wijken in Utrecht en Amersfoort. Door hun voordeel te halen uit het lokale klimaat en plaatselijke omstandigheden kunnen ontwerpers vaak ook passieve zonne-verwarming, koeling en energie efficiënte landschapsstrategieën toepassen. Het plan is om het energieverbruik zo kosteloos te verminderen, om vervolgens de verminderde lading tegemoet te komen met hernieuwbare energiesystemen.